27-03-08

Plasmaschermen worden de SUV's van televisieland

Hvandeker : Ik heb vandaag een interessant artikel gelezen over het toenemend electriciteitsverbruik ingevolge het gebruik van TV plasmaschermen. Bron MO April 2008.

De Australische regering bereidt een zessterrenlabel voor om televisiekopers beter te informeren over het energieverbruik van hun kijkkast. Ze hoopt dat de consumenten daardoor vanzelf voor de meer zuinige toestellen zullen kiezen. Dat is niet overbodig, want door de toename aan computer-, tv- en andere schermen zal ICT tegen 2020 verantwoordelijk zijn voor zowat 45 % van het huishoudelijk electroverbruik. Het plan van de Australische regering zorgt voor grote nervositeit bij producenten van flatscreens, want de meeste toestellen die zo elegant de muren van steeds meer woonkamers sieren, blijken zo veel energie te verbruiken dat ze zelfs buiten de voorgestelde categorieën vallen. Gemiddeld verbruikt een flatscreen 3 x zoveel energie dan een klassieke beeldbuis. Tegen 2011 moeten Australische tv-fabrikanten overgestapt zijn van plasma en LCD naar minder energieverslindende technologieën zoals SED TV en OLED TV. Dat is echter een onhaalbaar tijdschema, zegt Tim O' Keefe, coördinator bij het Australian Digital Suppliers Industry Forum. Welke deadline dan wel realistisch is, vermeldt hij er echter niet bij.

Hvandeker : Om over na te denken. Wat is trouwens SED en OLED ? In grote lijnen gaat het om een nieuw type lichtbron, met super laag electriciteitsverbruik.... Googlen maar, maar denk aan je standby verbruik.

De commentaren zijn gesloten.