26-03-08

Een nieuw gezegde in de hedendaagse politiek : een bocht nemen.

 

6208_toparticlephoto_1
Dit is eigenlijk een eufemisme voor : onopvallend " kazak " draaien. En dat stoort me meer en meer. Het kan uiteraard dat je een ingenomen politiek standpunt herziet of moet herzien door de omstandigheden, maar wees dan eerlijk en geef dat onmiddellijk toe en draai niet rond de pot door een bocht te nemen zodat het niet opvalt dat je na verloop van tijd van wit bent overgeschakeld naar zwart. En ondertussen masseer je de politieke gevolgen beetje bij beetje weg , of je probeert het toch.

Een duidelijk voorbeeld : De PS blijft als enige regeringspartij achter de kernuitstap staan. Een standpunt dat de laatste jaren steeds opnieuw werd bevestigd, ook door Paul Magnette, klimaatminister. Maar nu lijkt de partij, via de minister , " stilaan haar bocht in te zetten " ! ! !

Zijn de omstandigheden gewijzigd ? Politiek natuurlijk wel, de PS zit plots in de meerderheid, maar verder ? Niet fundamenteel. Vandaar dat er een doos " schaamlapjes tegen de naaktheid " wordt opengetrokken en ik citeer Magnette in De Morgen dd 26 maart ( uit Humo van deze week )  : " We staan alleen met ons standpunt van sluiten zoals afgesproken, er komt een nieuwe studie naar de ideale energiemix, we verzetten ons niet meer als alle andere partijen dat willen, er moet een nationale consensus gevonden worden op basis van een grondige analyse, als de studie uitwijst dat er bv tegen 2020 nog te weinig hernieuwbare energie zou beschikbaar zijn waarom dan de kerncentrales niet nog één of twee jaar langer openhouden of moeten we dan stroom kopen van kerncentrales in het buurland, alle vorige studies waren partijdig, enz. "

Waarom vinden 75 % van de Belgen onze politiek en onze politici onbetrouwbaar ? Juist, ze doen niet anders dan bochten nemen en zouden beter als  F1 piloot aan de kost komen. Maar waarom hebben we ze dan verkozen ? ?

Shame on you Paul Magnette. For me , you are not a minister against Climate change anymore but a politician waiting for another so-called unbiased report on ideal energy-mix. Dat rapport zal er echter nooit komen en dat weet je. Het uitstellen van de kernuitstap is een fout signaal naar alle investeerders van de 21ste eeuw. Twijfel zaaien is geen daad van goed bestuur.   

Zie ook de reactie van Luc Hens ( docent menselijke ecologie aan VUB)in de Morgen dd 27 maart 2008 onder de titel " Wetenschap kan knoop over kernuitstap niet doorhakken " ondertitel " LH vindt de nieuwe studie van minister Magnette geen goed idee ". Reden : rationele argumenten ( ook niet van buitenlandse wetenschappers ) genereren niet automatisch de juiste beleidskeuzes. Deze worden eerder bepaald door maatschappelijke en politieke keuzes. Alleen een nieuwe analyse waarin beleidsmakers zelf kiezen, biedt een grotere kans om te evolueren naar een nationale consensus over de kernuitstap omdat :

1. De waarheid bestaat niet : eerder een reeks opties waarbij een rangschikking dient gemaakt te worden.

2. Beleidsmakers zouden in principe ook moeten beschikken over de gaven van de analyse en het gezond verstand en het aanvoelen.

3. De toekomst laten bestuderen en projecties maken leveren flink wat foutmarges op.

4. Alle elementen in een beslissing een rol spelen : economische motieven, kwalitatieve tewerkstelling, expolitatieveiligheid, energieonafhankelijkheid en milieuwinst.

Hvandeker : Maw mijnheer de minister, maak zelf uw huiswerk, laat u bijstaan indien echt noodzakelijk  en beslis. En denk aan uw eerdere uitspraken en argumentaties. Van al dat bochtenwerk worden niet alleen uw kiezers duizelig...

De commentaren zijn gesloten.