26-03-08

De teloorgang van de seizoenen...

 

paasbloem

 

 

 

 

 

 

 

 

Onlangs sprak ik met iemand die gedurende vele jaren ging overwinteren  aan de Spaanse zuidkust ", maar het nu niet meer deed omwille van 2 redenen : hij miste de seizoenen ( altijd goed weer is ook niet alles ) maar ook de winters zelf waren eigenlijk niet meer zoals vroeger.

Maar ook hier in onze contreien lopen de seizoenen steeds meer door elkaar en zijn ze niet meer zoals vroeger.

De Morgen schrijft in zijn uitgaven van 21 maart 2008 en met als titel : " Opwarming van de aarde heeft nefaste invloed op de seizoenen " ook over dit fenomeen, wat helemaal aansluit met de ervaringen en het buikgevoel van die overwinteraar in de inleiding. Seizoenen en de overgangen ertussen hebben hun rol te spelen en hebben invloed op fauna en flora en ... de mens.  

Zo werden er al paasbloemen en bosanemonen gezien in februari, normaal valt de bloeiperiode in april. Normaal is deze van april tot september ( ongeveer 5.5 maanden ), vandaag kan dat uitlopen van januari tot november ( ongeveer 10.5 maanden ). En de gemiddelde temperaturen lagen in januari en februari ( dit jaar tot 17 ° Celsius) hoger dan in maart. En dat de winters steeds zachter worden zou een combinatie zijn van westelijke luchtstromen en menselijke activiteit, de opwarming van de aarde dus.  

De gevolgen van die verwarde seizoenen zijn niet eenduidig positief : Op een terrasje zitten in Vlaanderen midden februari bij een lekker temperatuurtje van 17 ° Celsius is natuurlijk meegenomen, maar daar stopt het gewoonlijk. Sommige dierenpopulaties nemen jaarlijks met 5 tot 10 % af : amfibieën bijvoorbeeld door een tekort aan winterslaap, andere nemen dan weer toe : malariamuggen , slakken en ook teken.

Hvandeker : Het begint stilaan uit de hand te lopen, en het effect van de klimaatverandering op onze omgeving wordt stilaan zichtbaar, voelbaar en hoorbaar. Gisteren liep ik nog in een kleine sneeuwstorm, vandaag hoor ik de tortelduiven koeren. Ib begrijp tenvolle die mens die de seizoenen ( terug ) nodig heeft voor zijn evenwicht.

_42445151_woodfrog_spl_203
     

De commentaren zijn gesloten.