24-03-08

Kies voor een levende zee: raadpleeg de viswijzer

DSC00545
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De viswijzer, een handig documentje, helpt je bij je keuze in winkel of restaurant : Gaat het om vissen die bedreigd worden in hun voortbestaan of niet. Belangrijk is te weten wat de herkomst van de vis is, of de soort wild gevangen is of gekweekt wordt. Producten met een MSC ( Marine Stewardship Council ) logo garanderen bovendien dat deze vis op duurzame wijze is gevangen. Veel in het wild gevangen vissen , maar ook schaal- en schelpdieren worden overbevist. Ook zijn er visserijmethoden waar haaien, dolfijnen, schildpadden en zeevogels als bijvangst sterven of waarbij de natuur op de zeebodem wordt beschadigd. De kweek van vissen kan een oplossing bieden, maar veroorzaakt soms ernstige milieuproblemen zoals verspreiding van ziektes. Steeds meer vissers en ondernemers nemen het initiatief om de natuur te ontzien en een duurzaam product te leveren. Download de VISWIJZER op

www.goedevis.nl

Nog meer info via de Nederlandse stichting

www.noordzee.nl

of het Wereld Natuur Fonds op

www.wnf.nl

De viswijzer deelt te viskeuze in als volgt :

1. Prima keuze ( groen ) : Niet overbevist, zorgvuldig gekweekt, minimale of zeer berperkte schade aan natuur. Voorbeeld : Tong ( Engeland , Hastings )

2. Tweede keuze ( oranje ) : Problemen met kweek of bevissing. Dit is een mindere keuze dan soorten van de groene keuze. Voorbeeld Schelvis ( Noordzee )

3. Liever niet ( rode ) : Kies liever voor een alternatief uit de groene kolom ! Deze soort wordt ( zwaar) overbevist en de manier van kweken of vangen is te belastend voor natuur en milieu. Voorbeeld : Rog ( Noordzee )

De commentaren zijn gesloten.