22-03-08

Even een mooi beeld om Pasen te beginnen

 

Kijk, een gekleurde ijsberg!

ijsberginkleur
 

 

 

 

 

 

In de wateren van Antarctica drijft een mysterieuze ijsberg rond met vreemde gekleurde strepen. Wetenschappers proberen de bonte kleuren in het ijs te verklaren.


De Noorse zeeonderzoeker Oyvind Tangen had zijn fototoestel bij de hand toen deze bonte ijsberg aan de horizon verscheen. Het is een mooi afgeronde witte blok ijs met opvallende groene, blauwe en bruine strepen.


Glacioloog Hans Oerter van het Alfred-Wegener Instituut voor pool- en zeeonderzoek (AWI) relativeert de ontdekking. ‘Het gebeurt wel meer dat men zulke gestreepte ijsbergen tegenkomt.’ Vier jaar geleden zag Oerter er zelf eentje voor de noordwestelijke punt van het Antarctische schiereiland.


Hoewel men nog niet weet op welke manier de kleurige strepen ontstaan, is volgens Oerter wel geweten hoe de kleuren zelf tot stand komen. Blauwe sneeuw bevat – in tegenstelling tot witte – geen luchtbellen. Dit luchtbelvrije ijs ontstaat wanneer water direct terug bevriest nadat het is beginnen te smelten. Maar op Antarctica is er nog een ander proces dat tot het ontstaan van blauw ijs kan leiden. Aan de onderkant van de ijsplaten die via een gletsjer aan vast land verbonden zijn, kan de druk van bovenliggende ijsmassa zo groot worden dat er zich op de ijsplaten vloeibaar water vormt. Dit water vloeit weg naar de oceaan, maar als de druk tijdens die verplaatsing afneemt, worden kristallen van blauw ijs gevormd die zich aan de ijsplaten vasthechten.


Behalve blauw zien we ook groen en bruin in het gestreepte ijs. Algen, maar ook andere substanties, zoals sedimenten, kunnen in ijs een groene kleur krijgen.


Om alle geheimen van de bonte ijsberg te ontrafelen hebben de glaciologen veel stalen genomen. Tot de uitkomst van het onderzoek kunnen we ons alleen vergapen aan de foto’s.


In samenwerking met Eos magazine
Powered by Eos

Bron : seniorennet, rubriek wetenschap

Commentaren

afdsf wow gold:wow" target="_blank">http://www.wowgoldbank.com/wow-gold/>wow gold,wow gold website:wow" target="_blank">http://www.wowgoldz.com>wow gold tks

Gepost door: ss | 21-05-09

De commentaren zijn gesloten.