21-03-08

Interessant en recent e-MO Nieuws

www_gla_main_icemarg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milieu

Met gletsjers verdwijnen waterreserves voor miljoenen mensen

Gletsjers verdwijnen steeds sneller en zo komt de drinkwatervoorziening van honderden miljoenen mensen in gevaar. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties.

Lees meer

Hvandeker : Zo lees ik ook in De Morgen van 16 maart dat de gletsjers in 2006 dubbel zo snel smolten als in 2005. Ze zijn evenwel een onontbeerlijk element in ons ecosysteem. Ze fungeren als het ware als reusachtige watertorens, waar sneeuw aan de bovenkant op terecht komt, aanvriest en het reservoir aanvult . Langs de onderkant smelt het water en voedt de rivieren. De jaarbalans was dus ronduit zeer negatief in 2006. Voor sommige gletsjers zijn de cijfers ronduit alarmerend. Eén voorbeeld ( van de tientallen ) : De Breidalblikkbreagletsjer in Noorwegen smolt in 2005 30 centimeter, in 2006 310 centimeter. De gevolgen op termijn zijn duidelijk : overstromingen, vorming van ijsmeren die zullen uitbarsten als de druk te hoog oploopt alsook een schrijnend watertekort op termijn. En een voedselcrisis zonder voorgaande. En volgens sommigen zijn dat geen zorgen voor later en kunnen deze fenomenen zich voordoen tijdens ons leven. 

Water is leven, vooral in India

Water is de basis van alle leven. Voor iedereen levensnoodzakelijk en onvervangbaar. Helaas wordt dit kostbare goed steeds schaarser en is het ongelijk verdeeld. Elke dag spoelen we in België miljoenen liters drinkwater door ons toilet, terwijl in de rest van de wereld een miljard mensen niet eens één liter proper drinkwater hebben. In Indië worstelen miljoenen mensen met waterschaarste, en wij hebben daar wel degelijk iets mee te maken.

Lees meer

Biodiesel doet Brazilië dromen van schone ‘petrochemie’

De natuurlijke afvalstoffen die vrijkomen bij de massale productie van biodiesel vormen nu nog een probleem in Brazilië. Maar glycerine en de andere nevenproducten van de raffinage van plantaardige olie maken een chemische nijverheid mogelijk die geen derivaten van aardolie meer nodig heeft.

Lees meer

Antwerpenaren schakelen zelf neonreclames uit

Tijdens de 13de Nacht van de Duisternis heeft een groepje inwoners uit Antwerpen de felle neonreclames van winkels en bedrijven zelf uitgeschakeld.

Lees meer

De commentaren zijn gesloten.