17-03-08

Verbanden allerhande

 eten of tanken

Hvandeker : Opnieuw een schitterend artikel ( met als titel : Smakelijk ) van de hand van voorzitter Koen Steel gelezen in Raak ( ledenblad van de KWB, Kristelijke Werknemers Beweging) van maart 2008. Schitterend door zijn eenvoud in taal en opbouw. Schitterend ook door de gedrevenheid waarmee Koen het ecologische, het economische en het sociale met elkaar verbind. En terecht... een echte ogenopener voor de tienduizenden lezers van Raak, mocht het nog nodig zijn. Knap stuk met een ondanks alles zo positief mogelijke boodschap en ik weet dat de man het niet alleen bij woorden houdt. Heel kort samengevat gaat het ongeveer zo :

" De klimaatverandering veroorzaakt helaas ook snel stijgende voedselprijzen en toenemende voedseltekorten. Naast de groeiende voedselconsumptie ( wegens de groeiende wereldbevolking, een ander - beter- leefpatroon) is ook de stijging van de energieprijzen ( kostprijs, transport ) oorzaak van stijgende voedselprijzen. Steeds grotere vraag naast een dalend aanbod : dalende maïsproductie, rijstproductie. Experten hadden nooit gedacht dat het allemaal zo snel zou gaan. Daarbij komt vandaag dat steeds meer landbouwgronden ( en ook waardevolle oerbossen ) worden gebruikt voor energiegewassen, om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, met alle nadelen vandien. Gewassen voor brandstof , welke niet bruikbaar zijn voor menselijke consumptie, zijn nog niet direct voorhanden.

Kunnen wij dan niets doen? Natuurlijk wel : samen met andere voedsel - en energieconsumenten en producenten, andere milieu- , arbeiders- en boerenverenigingen,   kunnen we ons steentje bijdragen en proberen de juiste keuzes te maken. Het woord " solidariteit " klinkt oud en oubollig in deze tijd. Maar is het niet. Het gaat ten slotte over onze gemeenschappelijke toekomst. Van Noord en Zuid. Van hier tot in Tanzanië. "  

De commentaren zijn gesloten.