16-03-08

Notionele intrest : een schijnbeweging ? Deel 2

 

appel
De voorbije dagen is er al heel wat te doen geweest om de notionele intrest en, afhankelijk van welke kranten en tijdschriften men las, ging het van een goede maatregel tot een cadeau zonder voorwaarden aan de bedrijven. Er is al zoveel inkt aan besteed dat ik mij hier zal beperken tot enkele uitspraken, zinsneden, overwegingen.. die voor mij zouden kunnen dienen als synthese. Bron van dit alles zijn artikels en lezersbrieven in De Morgen en de Knack van de voorbije week. 

1. We kennen ondertussen de minister van Financiën Didier Reynders. Remember de fiscale amnestie , zomer 2003 ? Er werd zo gemanouvreerd dat de verplichting om het teruggebrachte geld te investeren werd omgezet in een vrije keuze. Wie een klein beetje meer " boete " betaalde, mocht zijn centen gelijk opmaken en niet investeren. Cijfers tonen aan dat het dit laatste was, wat massaal gebeurde....

2. Op het departement van Financiën klaagt men over onderbezetting, amper werkende informatiesystemen, het ontbreken van voldoende belastingcontroles ( slechts 4 % krijgen een grondige controle), demotivatie, een veel te gecompliceerde wetgeving, datamining blijkt niet de juiste tool te zijn, weinig doorstroming van informatie tussen de diensten, een verlammende machtsstrijd tussen chefs met een andere politieke signatuur, foute ramingen van fiscale ontvangsten. Daarbij komt dat Didier Reynders het feitelijke werk " uitbesteed " aan een staatssecretaris die weinig klaargespeeld heeft, buiten wat kleine succesjes in de strijd tegen de fiscale fraude. Maar verder de zaken op zijn beloop laat , 31.000 ambtenaren aan hun lot overlaat en.... een kapotte rekenmachine in zijn bezit heeft.

3. Gouverneur Guy Quaden ( chef van de NBB die 4 x meer verdient dan zijn Amerikaanse collega ) zegt dat de NBB de notiionele intrest " op een gematigde manier " gebruikt. Dat betekent dus dat alle bedrijven naar eigen goeddunken zo ver kunnen gaan als ze zelf willen.

4. Ook Leterme staat vierkant achter de maatregel omdat een wettelijke ingreep nefast zou kunnen zijn voor het vertrouwen van de investeerders. Een circulaire met instructies voor de belastingdiensten , oa over het oneigenlijk gebruik ervan,  kan evenwel overwogen worden.  

5. Reynders weigert systematisch gedurende de laatste maanden om concrete informatie vrij te geven over de kostprijs van de notionele intrest, alsook over de investeringen en jobs die daarbij zouden zijn komen kijken. En de informatie is nu voorhanden en ze is duidelijk : ze kost de gewone belastingbetaler onrechtstreeks handenvol geld en dit op een moment dat de koopkracht daalt als nooit tevoren.      

6. De fiscale fraude en het oneigenlijk gebruik, soms zelfs misbruik,  van de notionele intresten ( systeem dat wellicht nog niet op kruissnelheid zit en dus kan de kostprijs alleen maar toenemen ) zorgen ervoor dat vele miljarden Euro aan de staatskas ontsnappen, met als gevolg dat werknemers , ook de zogenaamde hardwerkende Vlaming, en de sociaal verzekerden het gelag blijven betalen. Goed bestuur ? Mocht je de notionele intrest beperken tot bedrijven die effectief investeringen en jobs meebrengen, dan hield je een pak geld over voor sociale maatregelen. Deze regering heeft duidelijk haar keuze gemaakt : tegen de meerderheid van de bevolking en dus voor de rijke minderheid. 

Hvandeker : soms vraag ik mij af hoe het komt dat er in een bepaalde wet dingen bewust of onbewust vergeten worden ? In dit geval : het uitdrukkelijk koppelen van nieuwe investeringen en jobs als voorwaarde voor het toekennen van een belastingvermindering ? Ik weiger te geloven dat politici hun job niet kennen maar geloof wel dat ze in een aantal gevallen te weinig politieke moed hebben om eerlijke wetten te maken en te stemmen. Achterpoortjes en uitzonderingen op uitzonderingen : ik griezel van de namen alleen al. En het leger belastingambtenaren nog veel meer, vrees ik.  

De commentaren zijn gesloten.