11-03-08

Enkele korte milieu-,klimaat- en energieberichten van vandaag.

6783_toparticlephoto
 

1. Europese winkelketens, waartussen de concurrentie " moordend " is, kiezen allemaal voor groen en zuinig. Colruyt, als pionier, maar ook Delhaize, Carrefour en Lidl zijn retailers die kunnen rekenen. De concurrentie is bikkelhard en dus zoeken ze naar het onder controle houden van hun kosten ( energie-efficiëntie)  en het opvijzelen van hun imago ( bv via de aankoop van groene stroom). Geleidelijk groeit het besef dat groene energie op termijn ook rendabel kan zijn en ze willen de energieconsumptie per vierkante meter met 20 tot 35 % verlagen tegen 2020. Delhaize bv zit vandaag al aan 100 % groene energie en zelfs C&A wil dat heel snel optrekken tot 80 %. Natuurlijk zitten de snel stijgende energieprijzen daar voor veel tussen. En groene stroom blijft wel wat duurder, maar de distributiespelers willen zich een imago aanmeten van modern, milieubewust, verantwoordelijk en vernieuwend bedrijf.

Hvandeker : Als ook daar( imago en kostprijs) de concurrentie begint te spelen dan zijn we op de goede weg. Niemand wil in de toekomst nog vereenzelvigd worden met oubollige en zwaar vervuilende technologiën , noch met stijgende energiekosten naar zijn aandeelhouders stappen. Het komt, geleidelijk : traag maar zeker stappen de retailers de 21 ste eeuw binnen. In het gevel van energie : " goed voor de bottomline en goed voor het imago en goed voor het milieu " .  

fietsdoos

2. De gesel van het ultrafijn stof dat veel dieper in de longen doordringt dan gewoon fijn stof. In de wagen zelf krijg je dubbel zoveel ultrafijn stof binnen dan op de fiets in de Wetstraat. Dat is een eerste - en belangrijke maar nog even voorlopige  - conclusie  van een studie over voor- en nadelen van  naar het werk fietsen ipv met de wagen rijden , uitgevoerd door VITO, samen met VUB en UCL. 

Hvandeker : Hoe dit alles ook gemeten wordt, de tendensen zijn duidelijk. Dus fiets ( of rij met auto als het niet anders kan ) zo veel mogelijk op zo rustig mogelijke banen. Aan ultrafijn stof ontsnappen kan niet, zo veel mogelijk vermijden misschien wel.

6750_toparticlephoto

3. De klimaatverandering zal een energieoorlog tussen het Westen en Rusland ontketenen, zo wordt voorspeld. Ook massamigratie, mislukte staten en politieke radicalisatie zijn risico's.  De strijd zal gaan over de minerale rijkdommen ( vooral olie en aardgas ) die vandaag nog, maar niet zo erg lang meer, onder het pakijs en de permafrost van de Noordpool liggen. Rusland , Noorwegen , Canada, de VS en Denemarken zullen de belangrijkste spelers zijn op dit podium.

Hvandeker : Hopelijk komt het niet zover, maar waar er (veel) geld en ook prestige komt bij kijken, blijft de rede soms achterwege. De NAVO heeft veel werk op de plank, maar ook de nationale regeringen dienen hiervoor alert te zijn.

 

Commentaren

goed artikel zeg bedankt

Gepost door: energieprijzen 2015 | 03-01-15

De commentaren zijn gesloten.