08-03-08

Kris kras doorheen het weeknieuws met een groene bril op.

1. De nieuwe spanning tussen armoede in het zuiden bestrijden enerzijds en klimaatschade vermijden anderzijds. Of hoe de effecten van de klimaatverandering en de ontwikkelingssamenwerking te verzoenen. De arme landen worden het hardst getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering en dit noopt een andere aanpak van een aantal meer doelgerichte projecten. Daarvoor is ook een revolutie in het denken nodig want vandaag wordt slechts 2 % van de ontwikkelingshulp " getoetst " aan klimaatgevoeligheid. Een enkel voorbeeld maakt duidelijk waarover het gaat : In een gebied dat bekend is omwille van zijn biodiversiteit werd een olieveld ontdekt. De ( arme ) bevolking zou daar graag geld mee verdienen maar beseft dat ze dan het milieu en hun leefomgeving verloederen. Dus stellen ze voor dat de rijkere landen ontwikkelingshulp bieden in de vorm van duurzame energie- en landbouwprojecten zodat het olieveld niet ontgonnen moet worden.  Bron : DM 8/3/2008

Hvandeker : Eerst het eten en dan de moraal zou je denken. Maar gelukkig zijn er mensen , zoals in het voorbeeld, die voldoende alternatieven in de balans durven te leggen en eerder kiezen voor de milieuvriendelijke aanpak. Maar dan heb je ook landen en organisaties nodig die met geld over de brug komen om in milieu en landbouw te investeren en de lokale bevolking te steunen.

ecuadoryasuni

 

 

 

 

2. ACV en Unizo pleiten voor regularisatie van illegalen om vacatures in te vullen. Zowel werkgevers als werknemers pleiten ervoor dat politici deze mogelijkheid bestuderen. Zo worden de illegalen ook aan rechten en de nodige bescherming geholpen, terwijl ze aan de slag kunnen.  Er wordt dan verwezen naar het " Spaanse model " : Regularisatie van mensen zonder papieren in functie van een concrete werkaanbieding. Bron : DM van voorbije dagen.

Hvandeker : Opnieuw een mooie en concrete voorzet die moet onderzocht, beoordeeld en indien goed bevonden, zo snel als mogelijk dient omgezet te worden in regelgeving. Dat Unizo al langer voor deze aanpak pleit, via Karel Van Eetvelt, geeft alleen maar aan dat tussen zeggen en uitvoeren steeds een veel te lange periode ligt, als er al iets gebeurt. Beter een wet die 90 % goed zit, dan geen wet en 100 % van de mensen in de problemen laten zitten, zonder vooruitzicht. Dat is pas om ziek van te worden.

driekoningen

3. Enkele cijfers over windenergie. Wereldwijd is er deze maand en voor de eerste keer meer dan 100.000 megawatt geïnstalleerde capaciteit. Met als topper Duitsland ( 22.500 mw) , dan de VS en Spanje, India, China en Denemarken sluiten dan eerste top zes af. België is, en dat weten we al een tijdje, een dwerg met 287 megawatt dat is 0.3 %... Binnenkort kunnen we een sprongetje maken in het klassement , als de eerste windturbines op de Thorntonbank zullen staan. Bron : DM van voorbije dagen.  

Hvandeker : Het is toch allemaal een kwestie van tijdig de juiste keuzes te maken, maar zoals reeds vroeger gezeg, daar heb je een lange termijn visie voor nodig, geen korte termijn politici die blijven hangen bij de technologie van het verleden.

6206_toparticlephoto_1

 

 

 

 

4.  Dat Porsche meer dan extra geïnteresseerd is in VW heeft volgens sommigen alles te maken met de Europese boetes die eraan komen wanneer auto's meer vervuilen dan de norm, zijnde 130 g/km. VW' s zullen dan de gemiddelde uitstoot van Porsche+VW gevoelig naar beneden halen. Er werd reeds berekend wat de boete zou kunnen zijn voor Porsche tegen 2015 : 140 miljoen Euro. Bron : DM van de voorbije dagen.

Hvandeker : De moeite om enkele ( vooral juridische ) constructies op te zetten. Niet gek, die Duitsers. Of het nu in Marken is of in Euro's : ze kunnen rekenen. En ondertussen lobbyen ze verder bij hun regering die natuurlijk gevoelig is voor argumenten zoals tewerkstelling, delocalisatie, belastingvermindering, etc.    

co2inzand

 

 

 

 

 

5. Op CeBIT werd een nieuwe energiezuinige chip gelanceerd : de Atomchip van Intel verbruikt slechts tussen de 0.6 en 8 watt tegenover de 35 watt van een Mobile Core 2 Duo chip. Tegelijkertijd hebben ze ook een chip getoond van 1.000 watt, speciaal voor gamers, wetende dat een gewone pc gemiddeld 80 watt verbruikt. DM dd 5 maart 2008.  

Hvandeker : Dat de groene hype nu ook de computers en computerboeren zou besmetten, is met een kilo zout ( en meer ) te nemen. Maar ze zeggen dat ze wel willen bijdragen, dat ze hun uiterste best zullen doen om jaarlijks voor 54 miljoen ton minder CO2 uitstoot te zorgen. Hier en daar is er veel goede wil te bespeuren , zelfs erg concrete initiatieven ( zoals de Climate Savers Computing Initiative ) maar er werd ook en off the record gezegd dat ze een beetje achter de groene hype aanlopen. We zien wel.

datacenters

 

 

 

 

 

 

6.     99 % van de autoadvertenties zijn illegaal want er is in de wet vastgelegd hoe groot de CO2 uitstoot moet vermeld worden : even groot als de rest. Dit werd vastgesteld door Pierre Ozer van het departement milieubeheer, Universiteit Liège.  Febiac geeft zelfs toe dat " sommige campagnes wat minimalistisch zijn". Bron : De Morgen dd 7 maart 2008. Meer weten, meer onderzoeken en vooral meer doen ? Volg : http://www.advertiseco2.eu/spip.php?rubrique43&lang=nl

Hvandeker : Van een eufemisme gesproken. En ze komen er blijkbaar ongestraft mee weg. Onbegrijpelijk en typisch Belgisch ? Een studie en/of een ( parlementair) onderzoek meer dan waard. De constructeurs laten zien wat ze willen laten zien : kleine letters ( als het niet door de beugel kan ) , grote letters voor veel uitstoot( als het een beetje macho moet zijn ) , grote letters voor kleine uitstoot ( als een groen imago beter uitkomt ). En de boetes , als er al zouden komen, worden met de glimlach betaald omdat ze om te glimlachen zijn.

ozer
      

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.