07-03-08

België : gouden aandeel in Suez-GDF of niet ?

stekker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

" Door de fusie tussen Gaz de France en Suez , moedermaatschappij van Electrabel, bestaat al langer de vrees dat België in het energiebeleid in eigen land niets meer in de pap te brokkelen zal hebben. Daarom drong België aan op een zogenaamd " gouden aandeel " , specifieke rechten toegekend aan een specifieke aandeelhouder, meestal de overheid. Dan kan men, onder vorm van een speciale gezant of vetorecht, een controlerende functie uitoefenen en wegen op de besluitvorming zonder meerderheid in het kapitaal.

Sarkozy heeft dat nu " toegezegd " aan Verhofstadt. Dat wil nog niet zeggen dat het in orde is, want eea dient nog geformaliseerd te worden en het lijkt er steeds meer op dat alles nog lang niet in kannen en kruiken is, integendeel. Men zegt dat het geheel ingaat tegen het principe van de " Corporate Governance " : 1 aandeel is 1 stem ".

Bron : Budget Week Plus dd 3 maart 2008 

Hvandeker : Ik begrijp om te beginnen al niet waarom de Franse president een gouden aandeel kan toekennen aan een Franse groep. Is de Franse staat dan meerderheidsaandeelhouder ? Neen, want ook de Franse staat heeft een gouden aandeel ( dus nodig en effectief bekomen) : is dat dan trouwens wel in orde met de " Corporate Governance " ? Nogal ingewikkeld en voor mij helemaal niet duidelijk. We moeten dus heel dit verhaal voorlopig met een dikke korrel zout nemen, want het blijft voorlopig.  Hoe dan ook : verliezen doet België zeker , en vooral zijn Electrabel klanten/consumenten, maar dan om nog heel wat andere redenen dan hogergenoemde, alhoewel ook niet onbelangrijk. De klanten verliezen trouwens al vele jaren, en over de ganse lijn, toch ?

De commentaren zijn gesloten.