02-03-08

Inflatie 3.5 % : hoe te counteren ?

Bij de 10 tips om de inflatie van 3.5 % te counteren staan er heel wat die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met klimaat , milieu, energie en sociaal beleid . Tips zijn wat ze zijn, met gezond verstand komen we ook reeds een eind en prijsvergelijkingen maken kan iedereen. Maar hoe lager het inkomen, hoe meer waarde hebben de tips. Letterlijk.

1. Verander van energieleverancier : Vergelijk de prijzen ( een moeilijke oefening wegens niet altijd transparant) en verander indien nodig van leverancier van electriciteit en gas.

2. Gebruik minder energie : Een graadje minder bespaart 6 tot 7 %. Gebruik de thermostaat zoals het hoort. Gebruik spaarlampen. Schakel electro-apparaten uit. Was op lage temperatuur of laat hem drogen aan de lijn ( gratis).

3. Wees zuinig met water : Neem douche ipv bad. Plaats waterspoeling met dubbele bediening in het wc. Poets je tanden  met beker ipv lopende kraan.

4. Koop merkloze producten en wacht op de solden. Kijk naar witte producten, Lidl en Aldi en zelfs Colruyt verkopen steeds meer. Kijk naar distributiemerken. Wacht als het kan op een soldenperiode.

5. Reis in het laagseizoen. Dat kan tot 60 % minder kosten. Doe aan woningruil.

6. Zet de wagen aan de kant. Gebruik openbaar vervoer. Gebruik geen wagen voor korte verplaatsingen. Let op de snelheidsbeperkingen. Controleer de bandenspanning en zet de airco uit ( tot 30 % minder verbruik).  

7. Verander van bank. Schakel over naar een internetbank als dat kan. Tot 40 % meer opbrengst.

8. Leg een medisch dossier aan. Raadpleeg geconventioneerde artsen, vermijd onnodig hoge erelonen. Een globaal medisch dossier levert hogere terugbetalingen op door de ziekenkas.

9. Huur materiaal. Leen een boek, huur een dvd. Aankopen zijn alleen beter als ze meer dan 6 x gebruikt worden.   

10. Vermijd voedselverspilling. Koop groente en fruit zonder verpakking. Drink leidingwater, dat kost 240 x minder dan mineraalwater in flessen en 130 x minder dan bronwater in flessen.

Bron : De Morgen dd 1 maart 2008.

Hvandeker : Misschien en hopelijk liggen er een flink aantal binnen je bereik.  

De commentaren zijn gesloten.