02-03-08

Groen en Batibouw

groenestevigemuur

Brussel, 27 februari 2008

Groen! wil het ecologisch programma van BATIBOUW uitvoeren

Batibouw staat dit jaar volledig in het teken van duurzaam bouwen. De organisatoren en de bouwsector willen verder gaan dan energieminister Crevits. Groen! lanceert nu concrete voorstellen zodat de bouwsector haar ecologische doelstellingen op vlak van energierenovatie, hernieuwbare energie en energieprestatienormen voor nieuwbouw echt kan waar maken.

Voor Eloi Glorieux (Vlaams parlementslid) is er een duidelijk link tussen gedurfde ecologische keuzes, een vooruitstrevende economie en duizenden bijkomende jobs: “De Confederatie Bouw heeft het over 20.000 jobs en een verhoging van ons BBP met 0,5%. Als we echt ecologische keuzes maken, kunnen het er nog veel meer worden. In Duitsland werken er in de sector van de hernieuwbare energie al meer dan 230.000 mensen.”

Het uitgewerkte programma met haalbare maatregelen van Groen! zal Vlaanderen op de kaart van vooruitstrevende en ecologisch innovatieve landen plaatsen. De 3 belangrijkste maatregelen zijn:

1. Maak van de registratierechten een klimaatpremie. Het geld dat mensen moeten betalen als registratierechten wordt gestort op een klimaatrekening en kan direct worden opgenomen voor energiebesparende renovaties. We denken aan een klimaatbudget van minimum € 7.500 per woning. Elk jaar kunnen zo 50.000 woningen en 17.000 appartementen energiezuinig worden gemaakt. Goed voor het milieu met als resultaat voor de gezinnen een lagere energiefactuur.

2. Rent-a-roof. Om mensen te bevrijden van administratieve en technische rompslomp kunnen energiebedrijven zelf zonnepanelen installeren en uitbaten op het dak van particuliere woningen. De mensen die hun dak verhuren krijgen in ruil goedkope (zonne-)stroom geleverd (10 eurocent per KWh). Na 20 jaar wordt het zonnepaneel hun eigendom.

3. Nieuwe woningen kunnen best allemaal gebouwd worden als lage energiewoningen. De norm vandaag is E 100. De KU Leuven berekende echter dat op dit moment het economisch optimum, rekening houdend met de woonkosten over een periode van 30 jaar, op E 60 ligt. Groen! wil deze E 60-norm invoeren vanaf 2010.

De huidige overheid zet voorzichtige eerste pasjes. De maatregelen die minister Crevits voorstelt zijn te weinig ambitieus. Daarmee zal ze de doelstellingen die ze zelf aangeeft, niet halen. Als we echt willen dat Vlaanderen vooruit gaat op vlak van energiezuinigheid, nieuwe technologie, jobs met een toekomst, dan moet de overheid vandaag, net zoals Batibouw en veel vooruitziende bedrijven uit de bouw, volop kiezen voor duurzame verbouwingen, technologische innovatie en energiebesparing. Dat is stukken beter dan pleisters plakken op de tochtgaten.

Mieke Vogels, Rudi Daems, Eloi Glorieux (Vlaamse parlementsleden)


Meer info:

Bron : Website Groen

Hvandeker : Omdat veel energie kan bespaard worden met aangepaste woningen, vind ik het thema " duurzaam (ver)bouwen " op Batibouw dit jaar terecht gekozen. En het daarmee samenhangend ecologisch programma het voluit ondersteunen waard. Ik doe dat via de kennisgeving op dit blog, een druppel op een hete plaat, maar veel druppels maken een vijver. Als nu Crevits nog eens de voet van de rem wil nemen, dan is de bouw echt vertrokken.

 

De commentaren zijn gesloten.