28-02-08

Brommers en scooters vuiler dan vrachtwagens

 

Brommers zijn vuiler dan vrachtwagens

Uit onderzoek van de Nederlandse Universiteit Utrecht blijkt dat brommers en scooters meer ultrafijnstof uitstoten dan vrachtwagens en twee keer zo veel als een gemiddelde auto.

In twaalf middelgrote steden maten de onderzoekers de uitstoot die fietsers en automobilisten te verwerken kregen. De fietser krijgt de ultrafijnstof niet alleen binnen als hij wordt gepasseerd door een brommer of vrachtwagen, maar ook als hij naast een dergelijk voertuig staat te wachten bij een stoplicht. Dan kan de concentratie in de lucht tien keer zo groot worden. Automobilisten krijgen een twee keer zo hoge concentratie van de uitstoot te verwerken, omdat zij in een afgesloten ruimte zitten en de ultrafijnstof niet verwaait. De fietsers krijgen in verhouding echter evenveel binnen, omdat ze dieper ademhalen.

"Brommers komen nu in de discussie over de uitstoot van fijn stof helemaal niet voor, terwijl ze in het middelpunt van de belangstelling zouden moeten staan", aldus de Nederlandse Fietsersbond in de Volkskrant. (anp/bf)

Bron : Website HLN

Hvandeker : Ik had al zo'n vermoeden ...  meten is weten. Dat ultrafijnstof, nog kleiner en gevaarlijker dan gewoon fijn stof, maakt alles nog gevaarlijker voor eenieder die zich buiten begeeft, vooral in de buurt van de verkeerstromen. Een echte sluipmoordenaar. En blijkbaar is de situatie in België, waar de verkeerstromen minder gescheiden zijn dan in Nederland waar de metingen gebeurd zijn, nog erger. Gelukkig is de brommer ( vooral de tweetakt is erg vervuilend ) niet meer zo gewild bij de jeugd, maar toch rijden er nog zo'n 250.000 tot 300.000 van die scharminkels rond.

Nog meer weten : Klik dan hier

Commentaren

Eindelijk komt dit eens in het nieuws. Die 2 takt oliebranders moesten reeds lang verboden zijn en bovendien is het merendeel van die scooters volledig overbodig (kleine afstanden). De techniek met 4 takt kan perfect, dus waarom rijden er dan noog steeds van die stinkende oliebranders rond? In de auto bestaat 2 takt toch ook al lang niet meer?
In België is het inderdaad nog erger en het is des te smeriger daar 2 takt rijder lekker goede lucht voor hem maar wel de andere fietsers, voergangers in de stank zet. Als de fietser wordt ingehaald door een zo'n brommer, krijgt hij een lading vervuiling over zich heen die ver boven alle waarden is die we in onze land verantwoord achten. Het effect van de brommeruitstoot wordt dan nog verergerd door het feit dat de fietser door de lichamelijke inspanning sneller ademt dan iemand in rust. Dus ademt de fietser in verhouding nóg meer viezigheid in. Weg met die 2 takt rotzooi!

Gepost door: Jef | 02-03-08

De commentaren zijn gesloten.