18-02-08

Verboden te ademen buitenshuis ( en binnenshuis is het al niet veel beter) !

maskermaske

Groen! wil pieken fijn stof vermijden
Elk jaar sterven er ongeveer  10.000 mensen vroegtijdig door de effecten van luchtvervuiling en  fijn stof. Vooral kinderen, ouderen en mensen met hartklachten zijn extra kwetsbaar.

Groen! vindt het niet normaal dat zonnige dagen vaak gepaard gaan met piekoverschrijdingen fijn stof. Mensen met een zwakker gestel mogen dan geen inspanningen meer doen of moeten binnen blijven, terwijl er oplossingen bestaan om iedereen van de zon te laten genieten.
 
De regeringen hollen op dit moment achter de feiten aan.  Pas als de concentratie fijn stof in de lucht een piek bereikt, schieten ze in actie.  Het bestaand Actieplan rond Fijn Stof bevat te weinig maatregelen om gevaarlijke vervuilingspieken te voorkomen. Het verkeer op de wegen wordt vertraagd,  mensen mogen geen grote inspanningen meer doen.  Opeens moet alles op een lager pitje gezet worden. Deze maatregelen zijn too little too late. Daarom dringt Groen! aan op preventieve acties.
 
Groen! vraagt dat de regeringen eindelijk werk maken van acties die het probleem bij de bron aanpakken. Het  drukke autoverkeer op onze eigen wegen, en vooral dan de dieselwagens en vrachtwagens, zijn de belangrijkste oorzaken van de regionale fijn stof pieken die we nu beleven. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) en federaal minister Paul Magnette (PS) moeten eindelijk werk maken van een serieuze premie voor roetfilters zowel voor nieuwe wagens als voor wagens die al in het verkeer zijn. Nu gaan de bestaande premies enkel naar nieuwe kleine milieuvriendelijke dieselwagens. Daarmee bereikt men nog geen 0,3% van alle wagens. Groen! wil een premie van 600€ voor roetfilters voor alle dieselwagen zoals in Nederland. Tegen 2012 zou dan 90% van alle dieselwagens uitgerust zijn met zo een filter.  Ook de bestaande Vlaamse regeling voor vrachtwagens kan stukken beter.  Monstertrucks met zwaardere ladingen en langere remafstanden zijn geen oplossing. Wel meer inzetten op vrachtverkeer op het spoor en de binnenvaart.
 
In het Vlaams parlement en in de federale Kamer zal Groen! blijven aandringen op snelle, kordate maar vooral preventieve maatregelen. Als we blijven wachten op strengere Europese normen, zullen er nog veel mensen ziek worden en vroegtijdig sterven door fijn stof. Beleidsmakers die terecht bezorgd zijn over deze pieken, hoeven enkel werk te maken van de oplossingen die Groen! hen aanbiedt.

Bron : Website Groen posting van vandaag en voorzien van wat kort persoonlijk commentaar. 

Hvandeker : Beseft men dan niet dat iedere roetfilter die erbij komt, bespaart op ziekenhuiskosten, dokterskosten, medicamenten, kortom op RSZ uitgaven. Moet ik dan toch geloven dat politiekers enkel op zeer korte termijn handelen ( als ze al handelen en niet alleen praten ) . Dit korte termijnhandelen is wel verantwoordelijk voor vele slachtoffers ( op lange termijn dus). Voor mij hoeft de premie voor roetfilter niet de 100 % van de kosten te dekken, 50 % is voor heel wat mensen haalbaar... Als er maar een signaal komt dat men de dingen substantieel aanpakt. Een premie gekoppeld aan een sensibilizeringsactie met voldoende toelichting bv ? Zeg hen dat de auto niet steeds het beste vervoermiddel is en promoot alternatieven. Komaan zeg : de Vlaamse regering heeft geld op overschot, hoor ik zeggen, dat ze dat dan nuttig gebruiken. Stop een beetje met de gevolgen aan te pakken en ga veel meer naar de oorzaak. Uw nakomelingen ( niet direct uw kiezers ) zullen U dankbaar zijn.   
 

21:21 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fijn stof, actieplan rond fijn stof |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.