18-02-08

Scheldegevoel bis ? Dit kan alleen in Antwerpen, Vlaanderen.

VANPEELPEETERS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

za 16/02/08 - Volgens Groen! is de bouw van een nieuw containerdok in de Antwerpse haven volkomen overbodig en economisch niet te verantwoorden.

"Weggesmeten geld". Zo noemt Vlaams volksvertegenwoordiger Jos Stassen de plannen om in de Antwerpse haven een nieuw containerdok te bouwen.

Hij is ervan overtuigd dat de haven met de huidige infrastructuur nog verder kan tot in 2027 en beroept zich op cijfers van het studiebureau Ocean Shipping Consultants en de havenbedrijven zelf.

Volgens de Antwerpse haven zal er bij het voortduren van de huidige groei slechts capaciteit zijn tot 2013-2014.

"Fout", zegt Stassen. "Die jaarlijkse groei van 10 procent zal niet blijven duren. Dit ongelooflijk hoge cijfer is hoofdzakelijk een gevolg van de zogenaamde China-factor, en zal zich ongetwijfeld binnen afzienbare tijd normaliseren tot 4 à 5 procent", aldus het groene Kamerlid.

Volgens Groen! zouden bepaalde havenbedrijven nu al aangeven amper de helft van de huidige containercapaciteit te benutten.

"660 miljoen euro is weggesmeten geld en een enorme hypotheek op de mobiliteit en leefomgeving", luidt het.

Groen! pleit ervoor om dat geld te investeren in meer binnenvaart en treintransport.

Hvandeker : de bal ligt nu in het kamp van de megalomanen. Het gaat hier niet meer om de bloemetjes en de bijtjes, maar om door de industrie zelf aangeleverde prognoses. Als je bedenkt dat er een extra dok zou komen  ( op dit eigenste ogenblik is men een ander groot dok in de buurt aan het vullen met zand : graven, bouwen, vullen met water en daarna terug dichtgooien met zand,  wegens niet nodig om economische redenen !) op een plek waar nu goede en vruchtbare landbouwgrond ligt, tja. Dan staat mijn ezel even stil. Dit kan toch niet !

En dit zal weer zoveel meer rommel in de lucht meebrengen door het aan- en afrijden van mastodonten van vrachtwagens zodat er nog amper mensen zullen willen buitenkomen, niet alleen de kinderen en andere gevoelige personen. En aan de overkant wil men de scheldeboorden teruggeven aan de wandelende en fietsende burgers. Gasmaskers af te halen op het stadhuis ( voor de Antwerpenaren ) en op de zetel van het Havenbedrijf ( voor de toeristen en zeker de Chinezen ).  

Ik ben er zaterdag met een groep geïnteresseerden geweest, waarvan een aantal met kennis van zaken de zaak hebben belicht , en deze plannen lijken mij inderdaad het einde van iedere logika.  

De commentaren zijn gesloten.