02-02-08

Emissierechten en ecotaks in de Europese luchtvaart

cook_01

Vliegtuigen stoten grote hoeveelheden broeikasgassen de lucht in. de Europese Unie denkt eraan de luchtvaartindustrie, zoals alle industrieën, onder het systeem van de verhandelbare emissierechten te brengen. In Nederland heeft men daar zelfs niet op gewacht en tegen 1 juli 2008 een ecotaks per passagier voorzien van 11,25 Euro.

Tegenover  beide initiatieven stellen de maatschappijen dat de Europese luchtvaart slechts verantwoordelijk is voor 0.5 % van de wereldwijde CO2 uitstoot, dat ze moeten concurreren op wereldschaal, dus niets oplost voor de planeet maar wel negatief is voor de Europese werkgelegenheiden dat er concurrentievervalsing komt tussen de maatschappijen ( ecotaks ).

Beter zou zijn werk te maken van de eenmaking van het Europese luchtverkeersnet als " Single European Sky ": dan kunnen we het verbruik met 7 tot 12 % terugdringen en dat is goed voor de 3 P's: Planet, profit en people. Het milieu vaart er wel bij, minder brandstofkosten en mensen zijn sneller op hun bestemming. Voor Europa is dit geen prioriteit, want sommige lidstaten zien het niet direct zitten, maar voor de maatschappijen moet het sneller. Bron : De Morgen dd 2 februari 2008

Hvandeker : Vermits zowel de ecotaks ( overal dan om niet concurrentievervalsend te werken )  als de emissierechten als de Single European Sky dringend zijn voor onze planeet, kan een combinatie van de maatregelen best zo vlug mogelijk bekeken en Europees gestemd te worden. Men zegt dat de opwarming van de aarde nog kan gestopt of vertraagd worden mits er NU maatregelen genomen worden. Er is dus weinig reden voor geMAAR.

 

15:58 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ecotaks, emissierechten, single european sky |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.