24-06-07

Klimaat-, energie-, milieu- en andere praat van de voorbije week

1. " (Fossiele) brandstoffen, de bekende wereldolievoorraden, zijn er nog genoeg voor 1 generatie ( ongeveer 40 jaar ). De olieproductie zal de vraag ook kunnen volgen. Voor sommige regio's daalt de voorraad, voor andere komt er nog productie bij. Dit alles zal echter niet noodzakelijk tot een prijsdaling leiden omdat OPEC de productie nog steeds kan " sturen". 

Uit De Morgen van de voorbije week.

Hvandeker : Een eindig verhaal dus en uit de mond van een hoofdeconoom van een groot oliebedrijf.   

viesfabriek

 

 

 

 

 

 

 

2. "Klimaatverandering is mede oorzaak van genocide in Darfur, volgens Ban Ki-moon. Het geweld is in een zeer droge periode begonnen. Voordien leefden zwarte boeren samen met Arabische herders, zonder probleem. Deze laatsten mochten hun land doorkruisen, hun kamelen grazen en waterbronnen gebruiken. Toen er niet genoeg water en voedsel voorhanden was, is de miserie begonnen "  

Uit De Morgen van de voorbije week.

Hvandeker : Dit lijkt mij een erg logische verklaring. Mogelijk werd deze situatie misbruikt door de officiële instanties en zitten we nu met een tragedie.

 

2007AU0005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. " De voorbije 10 jaren hebben planten en dieren zich moeten aanpassen aan het steeds vroeger beginnen van de lente. Meer bepaald 15 dagen op Groenland en dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het vakblad " Current Biology ". 

Uit De Morgen van de voorbije week.

Hvandeker : En als dat nu nogmaals versneld, wat dan ?

 

groenland
 
 

4. " Eerste Vlaamse Eco-City winkel in Gent komt er op initiatief van cv Green Energy Creations. Men kan er terecht voor advies over duurzaam bouwen en verbouwen, energie verbruiken, bankieren, etc. Ook kan men er duurzame, milieuvriendelijke dingen kopen : bouwmaterialen, boeken, bedden, matrassen, bromfietsen en zonnepanelen. Ter plaatse gaan is aangewezen , maar men kan ook - binnenkort - bestellen en offertes aanvragen via de website www.eco-city.be

Uit De Morgen van de voorbije week.

Hvandeker : Voor jongens en meisjes, vrienden van de ecologie, die er willen " invliegen". Interessant om lezen is ook dat het begint te leven, te groeien want er zijn nog vestigingen gepland, oa Leuven, Brugge en Antwerpen. Zoals gezegd : groene zaken zijn ook goede zaken .

divide_p

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5." Alain Hubert en Dixie Dansercoer deden het deze keer wel : oversteken van Siberië over Groenland tot de Noordpool, als eersten ! ! !

Een 20 tal uitgebreide meetsessies hebben ze gerealiseerd : temperatuur, luchtdruk, ijsdikte, enz. kunnen de wetenschap helpen steeds meer te weten over het klimaat en de opwarming van de aarde. Volgens hen is er, naar schatting, in 10 jaar 1.000.000 vierkante kilometer aan ijs verdwenen. Maar het was er nu extreem koud, waardoor het ijs er goed bijlag en ze goed konden opschieten. Ze pleiten voor het pedagogisch gegeven dat wij met z'n allen meer eerbied moeten opbrengen voor onze planeet."  

Bron : De Morgen van de voorbije week.

Hvandeker : Dat zijn kerels waar ik erg veel bewondering voor opbreng. Voor hun doorzettingsvermogen, hun gedrevenheid, hun oogmerken, etc.

 

6750_toparticlephoto

 

 

 

 

 

 

6. " Jongeren erg milieubewust in woorden, echter helemaal niet in daden.

94 % is bezorgd over het milieu. 79 % vindt dat het milieu een invloed zal hebben op hun toekomst. Zeggen ze, maar ze willen dat de overheid daar iets aan doet, zij dus niet. 50 % wil nog wel zelf afval sorteren, 33 % wil spaarlampen gebruiken, slechts 10 % wil minder met de auto rijden. Dat laatste heeft te maken met het veroveren van hun onafhankelijkheid en daar is de auto het symbool van. "

Hvandeker : En nu maar hopen dat, eens ze zelfstandig zijn, de auto aan belang zal inboeten... en ze overschakelen naar andere vervoersmodi. 

 

6439_toparticlephoto

 

 

 

 

 

 

 

  

 

    

20:49 Gepost door hvandeker in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Goed artikel! Goed geschreven!

Gepost door: Energie vergelijken | 24-09-14

goed artikel, bedankt

Gepost door: energievergelijker | 22-12-14

De commentaren zijn gesloten.